Jolanda en René vertrekken naar Oeganda

Slide 1

 


 

Beth Elishah

 

Beth Elishah 11 kinderen opvoeden in Oeganda

 

Opvoeding, scholing en medische ondersteuning van 11 kinderen

 

In december 2011 leidde God ons langs een huisje op een berg aan Bombo Road. In dit huisje werden 8 kinderen door een “auntie” verzorgd. Een huisje van 5 x 5 meter, een kale betonnen vloer, één bed en een paar matjes. Kinderen zonder scholing, afhankelijk van voeding uit de overblijfselen van de omgeving, met blijde gezichtjes ondanks de omstandigheden. Ons hart werd geraakt en ons gebed werd verhoord. In december 2011 waren we in staat om deze kinderen van eten te voorzien en namen we hun verhaal mee naar Nederland. Een kerk in De Bilt sponsorde een bedrag van 1250 euro en diverse andere giften kwamen binnen zodat we in februari 2012 in staat waren om de levensomstandigheden te veranderen.

 

De verzorgster van deze kinderen, een vrouw die haar leven inzet voor kinderen zonder toekomst, had inmiddels contact gelegd met familieleden van één van de kinderen, zodat ook voor 2 zusjes en 1 broertje gezorgd kan gaan worden.

 

In februari werden we zodoende welkom geheten door 22 kinderhandjes waarvan er 2 op onze huid brandden. Een bezoek aan een ziekenhuis wees uit dat we voor het eerst in ons leven te maken kregen met een HIV slachtoffertje. 3 Jaar oud en getekend voor het leven door een land met een groot probleem. Reden te meer om dankbaar te zijn voor de gulle giften uit een 6000 kilometer verder gelegen Nederland.

 

In de daaropvolgende weken konden we een nieuw onderkomen vinden, in een betere buurt, vlak bij scholen, dokters en winkeltjes. Beth Elishah, gezegend huis. De kinderen konden aangekleed worden met in Nederland verzamelde kleding, voorzien worden van een schooluniform en voor het eerst in hun leven naar school. Ze konden hun geluk niet op. De kosten voor het eerste jaar zijn overbrugd. De school en het huisje is betaald, er is één sponsor die 25 euro per maand betaalt. In totaal zoeken we nog voor 250 euro per maand sponsoring (25 euro per kind) of éénmalige giften. Ssanyu, het meisje met HIV wordt nu geholpen in een HIV kliniek en heeft geen AIDS. We geloven dat ze binnenkort ook de stevige medicatie niet meer nodig heeft.

 

Beth Elishah op facebook

Beth Elishah op www.bulamu.org

 


 

Makerere West Valley Primary School

In november 2011 ontstond het idee om de armste kinderen van Kampala met de kerst te verwennen. In de Kasubi slumbs, de sloppenwijken ten oosten van Kampala, wonen veel kinderen onder erbarmelijke omstandigheden. In lemen hutjes, waarin de gaten vallen als het weer eens plettert van de regen, drugs of alcohol verslaafde ouders en geen uitzicht op een toekomst anders dan de sloppenwijken
In deze wijk ligt een school. Ooit opgericht en geschilderd door een Europese organisatie en ook alweer vergeten. De school is aangesloten bij de Makerere West Valley organisatie, waarvan ook de universiteiten onderdeel zijn. Op deze school zitten ongeveer 120 kinderen. Een aktie in Nederland, in samenwerking met de Oegandese Pastor Moses Mugalasi, zorgde voor voldoende fondsen om een cateringbedrijf voor alle kinderen een feestmaal met kerstmis te kunnen laten verzorgen.
In nasleep van deze aktie volgenden gesprekken tussen pastor Mugalasi en de directeur van de school, waaruit bleek dat er onder de toen geldende omstandigheden geen geld meer was om de leraren en leraressen door te betalen. Circa 50 van de 12o kinderen hadden een schuld opgebouwd en liepen flink achter in de betalingen, waarbij als enige mogelijkheid overbleef om niet alleen de leerkrachten maar ook deze 50 kinderen de toegang tot scholing te ontzeggen. Stichting Bulamu is hierop een sponsorprogramma begonnen onder de noemer Hands of Love. Deze noemer is vervolgens ook in gebruik genomen voor Beth Elishah en voor individuele sponsorprogramma’s van kinderen die van Bulamu Children’s Village afkomen
Op dit moment hebben 26 sponsors zich hard gemaakt voor sponsoring van een scholiertje en levert dit voldoende fondsen op (11 euro per kind per maand) om de leerkrachten door te betalen en de kinderen weer naar school te laten gaan. We geloven dat in 2012 – 2013 voldoende sponsors opstaan om alle 50 kinderen een hoop op een geschoolde toekomst te kunnen geven.

 

Makerere West Valley Primary School op facebook

MWVPS op www.bulamu.org


Hands of Love – ondersteuning op het platteland

Tijdens onze conferenties en missies, in Oeganda en in de omringende landen, komen we veel op het platteland, in de zogenaamde `Village`. In één van de kleine dorpjes kwamen we een vrouw tegen met (opnieuw) een verhaal, waar je als Nederlander ademloos naar kunt luisteren en de tijd voor moet nemen om het te verwerken. Deze gerimpelde vrouw, leeftijd is minstens zo´n taboe als in Nederland, had haar familiebezit, een stuk land op een berg, verkocht om voor haar oude dag dichter bij de bewoonde wereld door te brengen en daar een huis annex winkeltje te bouwen om ook haar nageslacht een pensioentje op deze manier achter te laten. Voor het eerst kwamen we hier in aanraking met de wet en regelgeving in Oeganda. Haar vermogen had net voldoende opgeleverd om een fundering, vier pilaren en anderhalve meter steen, die de contouren van een huis in wording afbakenen, te kunnen bouwen. In een land waar schijnbaar geen wetten bestaan, blijkt dat als er begonnen is met de bouw van een huis en er is geen toilet (v0orziening), dan bestaat de mogelijkheid dat de overheid gebiedt om het `huis` weer af te breken. Tijdens de aanwezigheid van pastor Mugalasi in Nederland werd een middag georganiseerd met vrouwen uit de Hervormde Kerk van Pernis en werd voldoende geld opgehaald om het toilet (een kuil van 6 meter diep met een betonplaat erbovenop met een gat er in) aan te leggen. Dit toilet biedt tevens zekerheid voor de omringende bebouwing omdat daar deze voorziening ook niet aanwezig was.

 

facebook

www.bulamu.org

 


 

Babymelk project

 

 

 

Babymelk project KampalaIsaiah is een typisch jongetje uit de achtergebleven wijken van Kampala. Een tienermoeder die dit jongetje opvoedt met hulp van Connie. Connie is een vrijwilligster uit een kerk in Kampala. Zij biedt tijdelijke opvang van jonge moeders en hun kinderen. Isaiah gaf ons het idee om een babymelk programma te starten. Contact werd gelegd en gevonden met Bolke van Nanny Care, die vrijwillig een aantal blikken geitenmelk sponsorde. Ook Shamimu, een meisje dat “gedumpt” werd bij haar 17 jarige tante, omdat haar moeder en vader niet meer voor haar konden zorgen, kon met deze melk geholpen worden. Een half jaar lang is Isaiah, samen met zijn moeder, ook financieel gesteund. Deze periode heeft een welvarend mannetje van hem gemaakt en een gezonde basis gelegd voor het komende jaar. Ook Shamimu is een jaar lang gesteund door pastor Mugalasi en door onszelf , daarna heeft ze een tijdelijk verblijf gevonden op Bulamu Children’s Village, waarna ze opgenomen is in een liefdevol gezin van een pastor in Entebbe. Zij heet nu Sjanita en maakt het goed.

 


Game Accessoire Shop Stichting Bulamu GSM Accessoire Shop Gopherit _ Gopherit Ebay FB Bulamu Afrika Zending Across Outreach